Câteva sfaturi de sezon... Just In Case...


femlora

Tristețe sau melancolie, o atitudine nedefinită ce te împiedică să te bucuri spontan? O stare de nostalgie, de blues, de spleen? O lipsă de chef? Oboseală și nervozitate inexplicabile? Ar putea fi, în termeni științifici, tulburarea afectivă sezonieră. Cum o depășim?

An Nou, planuri noi, must-do-uri mai mult sau mai puțin urgente, diverse renunțări (la vicii, la mâncare nesănătoasă, la anturaje cu influențe negative), perspective atractive, plus multe alte idei de pus în practică... Toți spunem că vom lăsa în spate vechiul „eu”, că vom face schimbări, că ne vom atinge scopurile urmărite de multă vreme. Unii vor să învețe să spună „nu” sau „da”, alții vor să deschidă larg ușa iubirii, credinței, toleranței, disciplinei, muncii. Așadar, nu cred că există om să nu-și fi propus măcar un țel de atins în 2020.

Manifestări ce ne pun semne de întrebare

Din nefericire, de la gând la faptă e uneori o cale lungă. Iar bunele noastre intenții se lovesc, uneori, de apatie, de lipsă de energie sau vlagă, de stări de nostalgie și oboseală cauzate de ceea ce psihologii denumesc drept „tulburare afectivă sezonieră”. Această „stare” este prezentă mai des în anotimpul rece și mai intens resimțită după sărbători, când toată euforia acelor zile pline de prieteni, vizite, cadouri ajunge la final. 
Tulburarea afectivă sezonieră se manifestă prin epuizare psihică și fizică, neliniște (anxietate), tristețe, melancolie, lipsă de interes pentru activitățile cotidiene, nervozitate, stres. Unii pot experimenta chiar senzația de vinovăție provocată de excesele alimentare din zilele festive.
Simptomele mai serioase, cele pentru care trebuie să solicitați sfatul unui psiholog pentru depășirea lor, sunt: „iritabilitate, oboseală, hipersomnie, schimbări de apetit cu fluctuații vizibile ale greutății, sensibilitate crescută, sentimente de nefericire și devalorizare, agitație, insomnie, dificultăți de concentrare și de atenție, gânduri sumbre. Cercetările implică în această stare și ritmul circadian, nivelul scăzut al serotoninei și modificări la nivelul melatoninei.” (Cf. Revista Psychologies)

Caută ajutorul, caută compania prietenilor!

Nu toți trec prin aceste stări. Sunt oameni care iarna se simt în elementul lor, practică sporturi de sezon, alții sunt hotărâți să ajungă la sălile de fitness de îndată ce zilele libere trec, alții sunt obișnuiți cu sărbători calme, liniștite, care nu diferă considerabil de o zi obișnuită. Însă, alții experimentează aceste neplăceri, sunt mai sensibili în aceste zile post festum, iar, pentru ei, specialiștii au câteva recomandări.
10 recomandări pentru a preveni tulburarea afectivă sezonieră
  1. Căutați să vă expuneți cât mai mult la lumină puternică (fie ea și artificială).
  2. Alimentați-vă corpul în funcție de nevoi (nu uitați rolul cărnii în buna funcționare a organismului).
  3. Odihniți-vă suficient (și aici intră și odihna activă – lecturi, filme, hobby-uri).
  4. Limitați sau eliminați consumul de zahăr (consumați glucide sănătoase din fructe).
  5. Faceți exerciții fizice (prin sport, în creier se eliberează endorfine, substanțe care ne ajută să avem o dispoziție mai bună).
  6. Pe lângă alcătuirea agendei anului ce tocmai a început, începeți și o reorganizare a spațiului în care vă petreceți cel mai mult timp.
  7. Comunicați tot ceea ce simțiți cu familia și prietenii, nu vă izolați. Faptul că sărbătorile au trecut nu trebuie să vă stopeze de la viața social-recreativă. Ieșiți la masă în oraș, faceți activități împreună cu ceilalți sau cu animalul de companie!
  8. Țineți un jurnal căruia „să-i povestiți” momentele prin care treceți, este o adevărată terapie!
  9. Ascultați muzică, dansați, cântați la instrumentul preferat sau pe voce.
  10. Implicați-vă pe rețele sociale, veți fi astfel atenți și la ce spun alții, nu numai la of-ul dv..

Tulburarea afectivă sezonieră poate fi depășită cu puțină atenție!

Dan Ivănescu, psiholog clinician, citat de revista Psychologies, afirma: „Este bine să vorbim despre stările pe care le avem și să auzim o perspectivă nouă de la o persoană care nu face parte din contextul care a contribuit la starea în care ne aflăm. Este, de asemenea, indicat să ieșim cât mai mult din casă, să petrecem timp cu persoane apropiate, cu care să putem vorbi și, în același timp, să ne descărcăm.
În egală măsură, este de dorit să facem sport, iar activitatea pe care o desfășurăm la muncă sau la școală ne ajută să ne concentrăm pe lucruri importante și totodată să ne gândim mai puțin la situația dificilă prin care trecem. Ne poate oferi un răgaz emoțional pentru a ne adapta la contextul nou al vieții noastre.”
Fii atent la tine, acordă-ți importanță, ești primul care trebuie să facă acest lucru, de-abia apoi le-o poți pretinde altora! Să ai un an bun depinde în primul rând de tine, de efortul depus, de interesul acordat proiectelor pe care vrei să le vezi concretizate. 
„Lumea este a celor îndrăzneți”, citeam pe undeva… Nu lăsa problemele să te domine! Nu lăsa resursele interioare ascunse în adâncul firii tale, scoate ce ai valoros la lumină. Așa se împlinesc aspirațiile, prin implicare, stăruință (transpirație) și un strop de inspirație.
Mihaela Loredana Mușetescu
Ritm circadian sau nictemeral - ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii (cf. Wikipedia)
Articol publicat inițial în Jurnal Spiritual cu titlul Melancolia de după sărbători are un nume: tulburare afectivă sezonieră”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită