„Orizontul”, Patrick Modiano 📖🇫🇷


"Orizontul" , Patrick Modiano, Editura Humanitas fiction, Colecția „Raftul Denisei”, nr. pagini 160. 

Am în casă 5 cărți de Patrick Modiano, iar în decembrie am inițiat un mic maraton. Prima citită este „Orizontul”. Am luat-o de pe Libris, era la reducere, ofertă care m-a tentat să iau vreo 30 de exemplare pe care le-am făcut cadou de Crăciun, împreună cu o urare de câteva cuvinte.

Câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, Modiano scrie marcat de timpuriu de o tragedie, moartea fratelui său la doar 10 ani. A cunoscut succesul chiar după romanul de debut, „La Place de l`etoile”, (nu știu dacă a fost tradus...), apoi și-a conturat destinul literar cu alte romane, peste 20, volume autobiografice, piese de teatru, eseuri, cărți pentru copii, scenarii, povestiri, texte pentru cântece.

Orizontul: Pe străzile Parisului, printre amintiri, povești, iubire, prietenie, frică și relații complicate... Oameni și locuri notate într-o agendă Moleskine... 
M-am plimbat cu Modiano prin cartiere care ii evocă "anumite lucruri, anumite întâlniri, adesea rămase fără viitor" și am trăit o poveste de iubire, un posibil care nu a fost, o dorință neconcretizată, ceva după care doar tânjești fără să atingi efectiv, fragmente fără conexiune, fărâme disparate. 
Timpul nu le rezolvă pe toate, uneori timpul ne arată doar ce ar fi putut fi. Timpul, care ne fură tot: oameni, tinerețe, uneori și amintiri...

CITATE CARE MI-AU PLĂCUT ✔️💜

"Bosmans se gândise atunci că destinul e uneori foarte insistent." 
"Și dacă toate aceste vorbe ar rămâne suspendate în eter până la sfârșitul vremurilor și ar fi de-ajuns puțină liniște și puțină atenție pentru a le prinde din zbor ecourile?" 
"Hotărât, și unul, și celălalt erau în viață frunze-n vânt. Fără familie. Fără un loc al lor de drept. Oameni de nimic. Uneori, mai că-l lua amețeala când se gândea." 
"Existau astfel de oameni, imposibil de ocolit, care, deși nu le cereai nimic și nici măcar nu i-ai fi observat trecând pe lângă ei, voiau cu tot dinadinsul să te împiedice să fii fericit, fără să știi de ce." 
"Yvonne Gaucher uitase de tartă și de sirop și se uita drept în față. Bosmans ii regăsi privirea de odinioară, expresia aceea concentrată și candidă a cuiva care, trecând peste orice, dă credit vieții." 
"Viitorul... Un cuvânt a cărui sonoritate i se părea astăzi lui Bosmans tăioasă și misterioasă. Dar, pe vremea aceea, nu ne gândeam niciodată la așa ceva. Trăiam încă, fără să ne dăm prea bine seama cât de norocoși eram, într-un prezent perpetuu." 
"Totuși, din când în când, dau peste câte un maidan care mă face brusc să simt lipsa cuiva sau peste câte un șir de blocuri vechi ale căror fațade poartă urmele războiului, ca o remușcare." 

PREMII ✍️🏆🏅🥇

- Operă tradusă în peste 40 de limbi
- Premiul Nobel pentru Literatură, 2014. Motivația juriului: „pentru arta rememorării prin care evocă cele mai absconse destine umane și dezvăluie universul vieții sub Ocupație”.
- „Orizontul” a primit Premiul Marguerite Duras în 2011.
- Marele Premiu al Academiei Franceze.
- Premiul Goncourt.
- Premiul Roger Nimier, Premiul Fenelon pentru romanul de debut.
- Premiul librarilor, 1976 - „Villa triste”.
- Premiul Jean Monnet - „Micuța Bijou”.
etc.

"Nu prefer anumite zone, ci pur și simplu uneori am ciudata senzație că aș putea să dau peste niște oameni pe care i-am văzut cu decenii în urmă, împietriți și rămași la vârsta și înfățișarea de atunci, așa cum se suprapun spațiile-timpuri în unele romane SF. " (Patrick Modiano)

Toate aceste cărți ale maratonului Modiano m-au dus cu gândul la două versuri dintr-o poezie de George Coșbuc, citită în copilărie (cu toate că atunci o recitam mecanic), „Decebal către popor”:
„Viața asta-i bun pierdut 
Când n-o trăiești cum ai fi vrut!”
Da, știu, e trist.

Mihaela Loredana Mușetescu

Dacă vrei să afli mai multe despre lecturile mele actuale 📚, impresii despre cărți 📄 și ce aș dori să citesc, te aștept pe Instagram @michellelp74 să schimbăm păreri. De asemenea, acolo vei găsi toate concursurile 🎀🎁 pe care le organizez.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită