"Ferma animalelor", George Orwell 📖🇬🇧


Ferma animalelor, George Orwell, Editura Polirom, 2018, ediție broșată, nr. pagini 208, Colecția TOP 10+

Cine dorește să se informeze despre practicile comuniste și să cuprindă cu mintea în câteva ore de lectură majoritatea ororilor din statele totalitare, are ocazia să o facă citind "Ferma animalelor" de George Orwell. Scrisă în 1945 și inspirată de abominabilele practici hitleriste și de ideologia marxistă, această fabulă politică te introduce în lumea promisiunilor nerespectate, a dezinformării, a distorsionarii adevărului, a represaliilor, a instigării la ură, a foametei, a dezamăgirii etc.. Pornind de la premisa că "toate animalele sunt egale", motiv de revoluție, Orwell ne aduce, în mod sclipitor, la concluzia că: "Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele."
Văzusem desenul animat, care, evident nu reflectă atât de clar totul, cu toate că e reușit. Am frunzărit cândva și cartea, însă nu am zăbovit mult asupra ei atunci. Probabil, înțelepciunea vârstei m-a făcut să cuprind acum toată grandoarea ei și merg până la a spune că sunt convinsă că a fost o carte de căpătâi a torționarilor comuniști, cred că recurgeau ades la ea, dacă nu cumva o știau pe dinafară.

Personajele principale ale distopiei sunt creionate complex, unele dintre ele putând fi chiar asemănate cu lideri politici reali din fosta Uniune Sovietică. Altele sunt schițate sumar, pisica, de exemplu, dar amuzant. Alte situații care m-au amuzat: nehotărârea pisicii (care votează și pro și contra), porcii cântă o melodie care sună cumva între Clementine și La Cucaracha, la revoluție au dat foc ochelarilor de cal, porcii aveau copite bine adaptate pentru a mulge vacile, cântecul, care mi-a amintit de versurile tricolorul și altele. 

CITATE CARE MI-AU PLĂCUT ✔️💜 

"În lupta împotriva omului trebuie să nu ajungem să fim ca el. Chiar și după ce ați dobândit victoria împotriva lui, să nu-i adoptați viciile." 
"Discursul Seniorului 🐷 le oferise animalelor mai inteligente de la fermă o nouă perspectivă asupra vieții." 
🐖 "Porcii nu făceau muncă fizică, ci îi dirijau și îi supravegheau pe ceilalți. Dat fiind nivelul lor superior de cunoștințe, era firesc ca ei să-și asume conducerea." 😄
🐈 "Iar purtarea pisicii era cam dubioasă. În scurt timp băgară de seamă că de fiecare dată când era ceva de muncă, pisica nu era de găsit nicăieri. Dispărea ceasuri întregi, după care apărea iar la ora mesei ori seara, după ce se termina lucrul, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar avea mereu pregătită o scuză excelentă și torcea atât de dragăstos, încât era imposibil să nu crezi în bunele ei intenții." 😺 
"Coada îi stătea țeapănă și zvâcnea dintr-o parte în alta, ceea ce la el era un semn de intensă activitate mintală."
"Nu uitați, tovarăși, planurile noastre nu trebuie să sufere nicio modificare, ele trebuie îndeplinite exact așa cum s-a preconizat. Înainte, tovarăși! Trăiască moara de vânt! Trăiască, Ferma animalelor!" 😊
🐴 "Ea însăși, dacă și-ar fi închipuit cumva viitorul, și l-ar fi închipuit ca pe o societate de animale eliberate de foame și de bici, toate egale, fiecare muncind după puteri și cele puternice protejându-le pe cele plăpânde, așa cum protejase ea cu piciorul din față cârdul de rățuște rătăcite în seara discursului ținut de Senior. Când colo, dintr-un motiv care îi era necunoscut, ajunseseră să trăiască vremuri în care nimeni nu cuteza să-și dea glas gândurilor, în care dulăi fioroși umblau marâind peste tot și în care trebuia să privești cum tovarășii tăi sunt făcuți bucăți după ce mărturisesc comiterea unor delicte șocante." 😔
"Parcă nu-l mai ținea în picioare nimic altceva în afară de propria-i voință." 🐎
"Acceptau orice li se spunea despre Revoluție și despre principiile animalismului, mai ales ce le spunea Trifoi, pentru care nutreau un respect aproape filial, dar era greu de spus dacă înțelegeau mare lucru din asta." 
"Douăsprezece voci răcneau mânioase și toate sunau la fel. De-acum nu mai încăpea nicio îndoială asupra a ceea ce se petrecuse cu fețele porcilor. Vietățile de afară se uitară de la porc la om, de la om la porc și iarăși de la porc la om, dar deja nu mai era cu putință să-ți dai seama care erau unii și care, ceilalți."😲

PREMII ✍️🏆🥇

- După cum am aflat din Wikipedia, revista Time a inclus cartea în topul celor mai bune 100 de romane scrise în limba engleză, între anii 1923 și 2005. Ea este pe locul 31 pe lista „celor mai bune romane din secolul XX”.
- Premiul Hugo retrospectiv în 1996.
- Este inclusă în lista „Marile Cărți ale Occidentului.”

Mihaela Loredana Mușetescu

Mulțumesc 🙏 🧡 editurii Polirom pentru exemplarul 📖 oferit, pe care l-am oferit la rându-mi în cadrul unui concurs pe Instagram 🎀🎁, organizat pe contul michellelp74 (Mihaela Loredana Mușetescu).
Dacă vrei să afli mai multe despre lecturile mele actuale, impresii despre cărți și ce aș dori să citesc, te aștept pe Instagram @michellelp74 să schimbăm păreri. De asemenea, acolo vei găsi toate concursurile pe care le organizez.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită