marți, 12 iunie 2018

Senzații vii și trăiri intense redeșteptate de un gust...

albacher

În chestiunea berii, lichidul răcoros ce umple verile (și burticile) multor oameni de pe Terra seară de seară, eu sunt cam în situație de corijență. Nu știu ce este lager, ce este pilsner, ce este ale, nu știu ce are în plus berea pasteurizată și cum este cea nepasteurizată, habar nu am de berea artizanală sau de ce preferă unii berea nefiltrată. O să zici, după această enumerare că ceva-ceva tot știu, dar nu, te păcălesc, e ca și cum tu mi-ai înșirui câteva titluri de cărți, eu ți-aș spune de cine sunt scrise (pentru că întâmplător le am în bibliotecă), dar nu aș ști să-ți dezvălui despre ce este vorba în ele, întrucât nu le-am citit. Așa că voi lăsa specialiștii și consumatorii de bere să definească termenii de mai sus, iar eu mă voi rezuma mica mea istorie cu berea.
Pentru că am citit câte ceva despre plantele medicinale, știu că hameiul (ingredient de bază a berii) are proprietăți extraordinare, este un remediu bun contra nevralgiilor și insomniei, reglează funcționarea ficatului, sporește fluxurile urinare și biliare și ameliorează afecțiunile aparatului pulmonar și bucal. Hameiul este nervin, tonic, febrifug, diuretic, analgezic, somnifer, antihelmintic, sedativ. Câte calități, așadar, care sună ca o invitație... Hameiul aduce gustul amar al berii, fiind un component important al acestei băuturi. Realizată conform unei rețete tradiționale, berea Albacher are un caracter unic și distinct, este perfect echilibrată, este lejeră, ușoară, pe gustul multor consumatori, din câte am văzut pe la terase... Albacher este o bere Premium Lager, compusă exclusiv din ingrediente naturale, o bere proaspătă, nepasteurizată, filtrată la rece, o bere vie, ce-și păstrează caracterul. Produsă prin folosirea unor tehnologii de ultimă oră, Albacher se remarcă printr-un gust original și o aromă deosebită. Însuși numele are o sonoritate puternică, n-ai cum să îl uiți, exprimă forță atunci când îl rostești. Am încercat o traducere și mi-am imaginat că numele vine de la județul Alba, unde se găsește zona Sebeș - Lancrăm, locul unde se fabrică această bere, și „cher” care înseamnă „drag”, „iubit”, în limba franceză, deși pronunția este germană...


albacher



albacher

Trebuie să învăț ceva pentru „corijența” de care menționam, așa că am făcut puțină documentare. Lager-ul este una dintre cele mai populare categorii de bere la nivel mondial, stilul acesteia fiind perfecționat de nemți și cehi, despre care se știe că au cultura berii. Drojdia specială utilizată la berea tip lager fermentează la temperaturi joase, între 7-15 grade Celsius, într-o durată de 2-3 săptămâni. Drojdia folosită pentru formula Albacher este una de import, fiind adusă dintr-o bancă de drojdie de bere, atent selecționată, din Germania. Pentru maturare, lager-ul are nevoie de alte câteva săptămâni sau chiar luni. Acest tip de bere are aspect clar, aromă de hamei și gust amar fresh. În procesul de fabricație, componentele berii Albacher fermentează la temperaturi joase, dioxidul de carbon este persistent, ceea ce ajută berea să-și mențină prospețimea și perlajul un timp îndelungat și după deschidere. Prețul este accesibil. Nici igiena nu este neglijată, existând folii de protecție pe ambalaj. Așadar, îmi pare mie că ai toate motivele să o preferi...
Ce înseamnă nepasteurizată? Aici este ceva mai simplu. Este o bere neprocesată termic, adică nefiartă. Se spune că acest mod de fabricare îmbină noua tehnologie cu meșteșugul maeștrilor berari, iar fierberea (pasteurizarea) este înlocuită cu filtrarea la rece (la finalul procesului de fabricare). Albacher, brand ce aparține Romaqua Group, este prezent pe piață cu sortimentele Albacher Premium, Albacher Winter, Albacher de Paști, Albacher Radler, disponibile atât la PET și doză, cât și la sticlă. Anul acesta, Romaqua Group împlinește 10 ani de la lansarea pe piața berii cu marca Albacher, o bere compusă din ingrediente 100% naturale, făurită într-una dintre cele mai moderne fabrici de bere din lume, aflată în zona Sebeș - Lancrăm.

Nopțile prin Centrul Vechi. Zilele în care eram prea obosită să ajung la cursuri. O nebunie care nu știu cum a început, dar care amenința să dureze. Alcoolul... toate tipurile, toate gusturile, toate gradele, toate culorile. Dar și toate durerile de cap, de stomac și... cine știe ce ar mai fi urmat. Știam că nu-mi fac bine și, totuși, ca să „mă trezesc” mi-a luat peste o jumătate de an. Încet-încet, de pe marginea prăpastiei, simțeam că acesta nu era un drum. N-am făcut pasul în față, m-am întors înfricoșată, n-am mai căutat compania acelor oameni „veseli”, nici a lichidelor ce ofereau o fericire înșelătoare. Nu mai voiam să persist într-o lume plină de excese și extravaganță malignă. Am avut puterea să rup firul care mă trăgea nemilos într-o viață de dezmăț, care-mi făcea rău fizic și psihic. Am avut curajul să zic „nu”, dar și avantajul pe care ți-l dă voința. M-am iubit. Sau m-a iubit cineva de sus...


albacher



albacher

Am păstrat din acele zile amintirea unui gust. Gustul amar al hameiului. E un gust persistent, ușor dur, un gust de impact, pe care n-ai cum să-l uiți. Și o stare asociată gustului. Starea de relaxare. Și energia. Hameiul din bere este ca „brioșa” lui Proust. Redeșteaptă în mine porniri uitate, un dans nebun și aleatoriu din anii tineri, unul ca-n clip-urile trupei Prodigy, o muzică electronic dance, atât de haotică și ritmată. 
O bere de nota 10? E berea care-ți astâmpără setea. E berea care te face să te simți bine. În cantitatea care-ți priește. Este esențial ca berea aleasă să îți dea senzații agreabile. Când nu ți le mai dă, n-are sens să mai bei. Dar înainte să te hotărăști să renunți definitiv, încearcă un Albacher... Cu echilibru!