Cauți „un prieten perfect”? Te ajută Martin Suter...

martinsuter

Sunt foarte rari oamenii care trăiesc numai și numai în prezent, acaparați de moment, trăindu-l la maximum, ca și când ar fi ultimul, cum e și vorba... Excluzând acele excepții, noi toți ceilalți trăim în perspectivă - așteptăm finalul orelor de muncă într-o zi, așteptăm salariul, ne gândim la vacanță, așteptând-o și făcând planuri, așteptăm poate o (altă) mare iubire fără să-i dăm credit celui de lângă noi și șansa de a ne face fericiți, trăim, cum ar spune un titlu celebru, o viață ca „pe un peron” de așteptare. Romanul „Un prieten perfect”, de Martin Suter, este despre o perspectivă întreruptă, căreia i s-a luat continuitatea, deoarece personajul principal, Fabio, suferă un accident în urma căruia cincizeci de zile din viață îi sunt complet șterse din memorie. Pe scurt, are amnezie. „Orbecăie ca un nevăzător prin bezna memoriei”, se simte „pierdut, nesigur”, ca și cum ar ieși în lume după o „beție teribilă” și vede cum toți știu mai multe despre el decât el însuși. Nu prea are de ales decât să aibă încredere în ceea ce-i spun prietenii, dar simte, pe măsură ce zilele trec, cum „niciunul din cei care au vederea intactă” nu îl ajută prea mult în tot acest proces de regăsire. Mai mult, cu cât înaintează în investigația sa, informațiile aflate îl îndepărtează de cel mai bun prieten, Lucas, pe care îl percepe acum ca pe un trădător al încrederii, ca pe o persoană care l-a dezamăgit iremediabil, luându-i ceva prețios. Încăpățânarea și perseverența lui, calități care l-au ajutat în meseria de jurnalist, par să fie văzute acum de alții ca defecte, fiindcă acei oameni au ceva de ascuns. Fabio trăiește o criză, una de maturizare, și este contrariat de adevărul despre sine revelat cu fiecare pas înainte. Îi pare că povestea lui, compusă din explicațiile celorlalți și amintirile sale anterioare celor cincizeci de zile, în loc să se lămurească, se ascunde, iar secvențele se tot adună fără a-l aduce la un cadru logic, cu o cauză și o finalitate care să-i aducă răspunsuri. Este un roman psihologic, care se compune treptat, trecând prin toate fazele sale de introspecție sinceră, de nedumerire și mirare, de triere a traumelor ca să se ajungă, firesc, la depășirea emoțiilor negative și asumarea lor pentru a putea continua. Este și un roman cu suspans, este și unul de dragoste. Eu îți urez lectură plăcută și adresez mulțumiri libris.ro pentru exemplarul oferit. Tot de la Libris poți achiziționa un alt roman interesant al lui Martin Suter, „Maestrul bucătar”.


carte



  • „Se lăsa liniștea. În biserică începea slujba. Poate că i-ar face bine să mai asiste și el cândva la o slujbă, gândi Fabio. Putea fi o cale de a-ți regăsi centrul.”
  • „Se simțea străin în propria sa viață.”
  • „Firește se întreba - tot mai des în vremea din urmă - dacă asta a fost. Dacă găsise femeia alături de care dorea să îmbătrânească. Fără să fi aflat cum e să-ți pierzi peste noapte capul și inima. Iar acum, când socotea că poate chiar și trăise marea întâlnire, își pierduse, în afară de cap și inimă, și amintirea acelei trăiri.”
  • „Luna, plină aproape, își arunca lucirea palidă asupra grădinilor tăcute din spatele caselor. La mare distanță hârâia, ca o insectă înfuriată, o motocicletă - apoi iarăși liniște. Contemplând noaptea, Fabio încerca să deslușească sentimentul pe care-l trăia. Era un sentiment bun. Confortabil. Plăcut. Frumos. De mulțumire. Poate chiar de fericire. Dar era oare sentimentul cel mare? Acela pentru care abandonezi totul, nu-ți pasă de nimic, o iei de la capăt, devii alt om? (...) Nu, nu era sentimentul cel mare. Și se îndoia că ar avea șansa să devină vreodată. Pentru că un sentiment major nu evoluează lent. Vine asupra-ți ca un cataclism al naturii.”
  • „Cerul deasupra orașului se întuneca repede, ca un pahar cu apă în care a căzut o picătură de tuș. Nu se mai zărea decât un petic de cer albastru. Prin deschizătura dintre nori răzbăteau câteva raze de soare care cufundau tot decorul într-o lumină ireală.”


Demnă de interesul și atenția tuturor este #RespectYourselfcampania-manifest lansată de Libris.ro, cea mai mare librărie online din România. Proiectul vizează conștientizarea faptului că a-ți oferi timp pentru lectură este o formă de respect față de tine însuți. Sub hashtagul #RespectYourself se derulează o provocare către public, clienți, lideri de opinie din domenii variate de a vorbi și de a descrie percepția lor asupra lecturii din perspectiva cărților alese, a timpului dedicat lecturii și a sentimentului de respect de sine. Campania se dezvoltă în două direcții complementare: componenta de informare, prin care se vorbește despre lectură și se poziționează cititul ca o preocupare ce indică respectul față de tine însuți și componenta de activare, prin care publicul cititor este încurajat să opineze despre respect și impactul lecturii asupra stimei față de propria persoană. #RespectYourself, campania de încurajare și conștientizare a importanței cititului, se desfășoară pe tot parcursul anului 2018 printr-o serie de activități și concursuri dezvoltate de Libris.ro pe pagina de Facebook și pe pagina din site dedicată campaniei. Dacă și tu crezi în acest manifest, Libris.ro te invită să postezi pe profilul propriu de Facebook poze, povești despre tine și pasiunea ta pentru cărți, însoțite de hashtagurile #RespectYourself  și #Libris. 


carte



  • „Prin excelență, lectura este o activitate personală, care se întâmplă în intimitate, dar care are efecte vizibile în tot ceea ce facem. Credem în puterea lecturii de a deschide lumi, suflete, minți. Consumul de carte înseamnă educare, înseamnă o preocupare sănătoasă, generatoare de valori și de oameni care pot duce societatea, frumos, mai departe. Este firesc să susții cauze în care crezi, iar noi știm că o lume plină de cultură este o lume frumoasă în care ne place tuturor să trăim. Cât despre respect, credem că lectura este una dintre cele mai puternice forme de a te respecta prin alocarea timpului pentru tine, pentru dezvoltarea ta, pentru relaxare și dialog cu tine însuți.” (Laura Țeposu, CEO, Libris.ro)


  • „Unii oameni spun că viața poate fi o experiență care, atunci când este dublată de călătorie, poate fi senzațională, o experiență care te îmbogățește. Există riscul ca viețile noastre să nu fie atât de bogate pe cât am putea noi să sperăm și să credem. Și atunci cărțile și literatura compensează exact acest tip de lipsă.” (Tudor Chirilă, actor, muzician, compozitor și producător)


Cărțile sunt acei prieteni fără glas, care au un impact fundamental asupra vieții noastre, care ne învață, indubitabil, cum să ne facem existența mai plăcută și mai interesantă. De multe ori ele ne învață chiar și cum să trăim, ne ajută să fim creativi, să evităm rutina și să dăm sens experiențelor trăite.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită