AIA Proiect - caut excelența și eficiența în arhitectură


 Proiectul
           
           Îmi stă gândul de ceva vreme să mă mut la casă, la casa mea, o casă în reprezentarea mea. Nu vreau să vând apartamentul, "casa părintească nu se vinde", ci să am o alternativă pentru timpul frumos. Vreau o casă cu grădină, alee și foișor. Terenul de 1000 mp îl am deja, e la vreo 20 de km de oraș, loc bun pentru amplasarea construcției, vecinii par de treabă, pădure nu-i în zonă să-mi fie teamă...
           De când gândul acesta mi-a încolțit în minte am făcut un plan și ne-am mobilizat cu toții să strângem bani. Am pus deoparte din banii noștri, din bonus-urile de la părinți sau cei obținuți din vânzarea altor bunuri, ce mai, am făcut economii zdravene, dar ăsta-i prețul pe care-l dai pentru o dorință puternică, e mare, dar și satisfacția e imensă... 
           Internetul m-a ajutat să mă edific în ceea ce privește fazele de proiectare și construire a unei case. Am tastat simplu pe Google  "proiecte case" și din vasta piață de arhitectură și proiectare, mi-a atras atenția AIA Proiect, datorită numelui. "Unde-ți faci proiect de casă?","La AIA!" ,"Care aia?" ,"Nu e o persoană, e o firmă de proiectare care, ținând cont de ideile tale, îți gândește casa, vine cu sugestii, transformă cerințele tehnice astfel încât să se potrivească cadrului legal și contextului local." Am fost curioasă și am citit mai mult și, pe măsură ce mă documentam, am dedus că au experiență. Știam că am nevoie de multe hârtii, avize, certificate, planuri, aprobări, de aceea m-am lăsat pe mâna lor. După am sunat la firmă, am avut o întâlnire și o discuție despre ideile și așteptările mele, mi s-au arătat case tip, mi s-a spus că pot opta pentru o casă personalizată, cât de simplă sau de complexă o vreau.  
              Colaborarea a început imediat după acea discuție inițială, la final urmând să primesc proiectul complet care include arhitectura, structura, instalațiile, precum și recomandările în vederea obținerii autorizației și construirii.
              Le-am specificat că pe teren aveam o anexă gospodărească. În acest caz, specialistul AIA Proiect mi-a spus că trebuie să obțin nu numai un certificat de urbanism, ci două, unul pentru desființare construcție (anexa existentă) și al doilea pentru construire locuință, anexă (foișorul) și împrejmuire proprietate. În plus, am mai avut nevoie de plan de încadrare în zonă, plan de situație (cadastru), titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare a terenului, copii după cartea de identitate și taxele aferente. Am găsit totul contra unei sume avantajoase la AIA Proiect.
            
Casa noastră - parterul
    
            După ce am obținut actele necesare, mi-am luat mapa cu schițe și propuneri și, cu încredere și hotărâre, am trecut la detalierea desenelor și clarificarea ideilor mele, expunându-le punctual. Echipa care s-a ocupat de realizarea proiectului  a prezentat soluții moderne, pe principiul "less is more", care au conferit locuinței mele spațiu și lumină. Sincer mă gândeam să compartimentez casa P+M altfel, dar după ce am văzut un alt punct de vedere și felul în care au regândit schițele, proiectul prezentat de specialiștii AIA Proiect a rămas singura opțiune, cea ideală. Mi-au arătat unde vor fi introduși stâlpii de rezistență, planul living-ului, al bucătăriei, cel al dormitorului, al băii, al holului. Living-ul va fi compus din două încăperi separate prin ușă de tip japonez, una cu destinație de cameră de zi propriu-zisă, cealaltă menită unei biblioteci de înălțimea peretelui, cu spațiu pentru un birou și două fotolii.


Urma să am și o terasă acoperită și o cămară pentru alimente. S-a luat în calcul și modul de iluminare artificială în funcție de amplasarea ferestrelor.

               Proiectarea plinurilor și a golurilor în pereți a fost de așa natură încât să permită utilizarea eficientă a spațiului, fără să se neglijeze felul în care-mi voi amplasa mobilierul, obiectele de uz casnic ( în bucătărie au prevăzut două nișe) sau cele  sanitare (cadă, chiuvetă etc. pentru baie).
            Planul parter se leagă de cel al mansardei printr-o casă a scării. Scările au balustradă pentru siguranță, cu un aspect frumos, modern, iluminat și natural printr-o fereastră. Sub scări am dorit amenajarea unui birou, prevăzând și o sursă de lumină. 




Mansarda

            Mansarda este compusă din două dormitoare, un dressing, o baie, un hol, o casă a scării și două balconașe. Având în vedere că este mansardă, nu etaj, compartimentarea trebuie făcută foarte atent, ținându-se cont de faptul că peretele delimitator este de 1,20 m, iar unghiul de înclinare al învelitorii este de 35 de grade. Proiectarea balconașelor a presupus ca la următorul plan, cel al învelitorii, să fie necesară amplasarea unei lucarne retrase pe partea estică (spre soare) pentru unul dintre balconașe, ceea ce mie mi s-a părut și șic, și estetic, și util. Am solicitat și câteva idei de mobilier și am rămas plăcut surprinsă de unele sugestii, luând decizia ca, atunci când va veni vremea, să țin cont de ele. 
              După toate aceste proiecte pe hârtie, am primit o viziune 3D a casei, pe care am privit-o cu plăcere și uimire. Am rămas mai mult decât încântată de imaginile de perspectivă a construcției, pe care am găsit-o echilibrată și armonioasă. Am constatat că ideile mele nu au fost neglijate, iar modificările și completările lor au fost executate cu profesionalism. 
             
Foișorul 

           Cât despre foișor, aparent totul era simplu. Însă indecizia mea asupra formei și a materialelor pentru realizarea acestui spațiu de relaxare în natură a venit din varietatea ofertei. M-am hotărât cu greu asupra tipului hexagonal, din lemn masiv, acoperit cu țiglă metalică granulată Roca Rustica, de culoare verde, cu mobilier format din băncuțe tot de lemn, dispuse circular, și o masă pe mijloc.
           Deloc de neglijat a fost și împrejmuirea proprietății, care a presupus proiectarea gardului de la stradă, cu porți înalte, dar și a gardului lateral (pe toate laturile), urmate de alegerea materialelor. 
             
Despre vise și împlinirea lor

              Pentru definitivarea proiectelor (desființare, construire), pe lângă planuri, biroul de proiectare AIA Proiect a întocmit și documentația necesară obținerii tuturor autorizațiilor (devize, memorii și alte documente). Cum aveam un certificat de urbanism pentru construire și un altul pentru desființare, s-a ținut cont de cerințele ambelor documente. Îmi erau necesare avize pentru instalația electrică și aviz de la Protecția Mediului. Aș avea nevoie și de servicii auxiliare, certificat energetic etc.
Acum, după ce am obținut toate autorizațiile, pot demara lucrările, pe parcursul cărora voi avea asistență atât din partea inginerului de construcții, cât și a arhitectului (șef de proiect). 

            Visul nostru s-a conturat și în curând va fi viu. Suntem la începutul acestui drum, dar cu răbdare, dăruire, inteligență, perseverență, călăuziți de credință, îndrumați cu bunăvoință și viziune clară de echipa aleasă să dea valoare lucrurilor și ideilor noastre, vom transforma cu optimism toate problemele în ocazii oportune, eșecul în succes, greutățile în biruințe.
Atunci, cu bucurie și nedisimulată mândrie, te vom invita să faci parte din oamenii  ce ne calcă pragul, spunându-ți cu mult drag: "Poftiți pe la noi!"

Am scris acest articol pentru Spring SuperBlog 2017.
Surse foto: www.aia-proiect.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită