Thriller - Darcey Bell, „O simplă favoare”

femlora thriller

📖„O simplă favoare”, Darcey Bell 🇺🇸, Editura Litera, BuzzBooks, 368 de pagini.

Consider că un thriller este o carte care se citește și nu o carte despre care citești. Dacă cineva îți recomandă un thriller bun, ia cartea fără să ceri detalii și bucură-te de tensiune, istorie, senzații... Fără să pui întrebarea: despre ce este vorba?
Thriller-ele nu sunt cărți cu personaje etice, în general le citim să vedem cam ce le mai dă oamenilor prin cap și cât de perversă este mintea umană. Ador aceste lecturi, în măsura în care le alternez și cu alte cărți, mai „cuminți”, mai valoroase, dacă pot spune așa, în sensul de cărți care îți confirmă și îți întăresc credințele, care te învață ceva și care pun umărul la evoluția ta.
De aceea nu o să mă auzi povestind un thriller, cel mult o să-ți spun în mare sfera la care face referire, gen „e vorba de o răpire”, „e vorba de o dispariție”, „e vorba de tulburare de personalitate” etc..

📖„O simplă favoare” este un thriller obișnuit, adică nu e wow, dar creează ceva tensiune. Ideea este ultravehiculată, dispariție pentru a încasa asigurarea. Modul de abordare din perspectiva celor trei personaje, explicațiile fiecăruia, te determină, tipic, să-i dai fiecăruia dreptate. Nu este o singură realitate aici, un singur adevăr, ci fiecare vine cu argumentele lui. Adevărul este însă unul singur, de aceea, din punctul meu de vedere, autoarea a lăsat povestea incompletă tocmai pentru a scrie o continuare. Sau pentru a ne oferi posibilitatea de a face presupuneri și de a ne imagina. Îmi place cum e construit, una din tipe are un blog, ideea aceasta ultra-actuală face povestea mult mai atractivă. În general, a început să mă atragă literatura contemporană în care se strecoară nume de rețele sociale, oameni care se cunosc astfel, în general chestii din realul cotidian.

Este un thriller mai bun decât altele, dar mai puțin bun decât altele, totuși recomand. De fapt, eu aș recomanda orice carte, ceva ceva înveți din ea, depinde de cât timp dispui pentru a citi orice îți pică-n mână. Cu vârsta, devii mult mai selectiv, timpul care îți rămâne pentru tine nu te lasă să fii altfel.

Darcey Bell este o scriitoare născută în 1981, care a copilărit la o fermă din vestul statului Iowa, SUA. În prezent practică meseria de educatoare la o grădiniță din Chicago. A Simple Favor este scris în 2017 și este primul ei roman. Cu el a cunoscut succesul, fiind tradus în peste 25 de țări și ecranizat cu același nume.

CÂTEVA CITATE CARE MI-AU PLĂCUT 💜✍️

"Am îndesat gândurile rele într-un colțișor al minții - un lucru pe care mamele învață să-l facă uneori." 
"Întotdeauna este o binecuvântare să descoperi că cineva este o persoană mult mai plăcută decât ai crezut."
"O remarcasem pentru că mereu părea mai naturală și mai reală decât te-ai fi așteptat să fie o femeie care purta haine atât de evident scumpe." 
"Există acea perioadă când ești sigur că vei face sex cu cineva, deși încă n-ai făcut-o. Totul este îmbibat de dorință. Totul pare ca acel aer fierbinte, greu, care îți apasă cu putere pielea în zilele umede de vară." 
"Toți au avut o copilărie de iad, toți cred că ar fi trebuit să fie un rai. Și că toți ceilalți au avut o copilărie care a fost un adevărat paradis. Ăsta-i mesajul pe care ni-l transmit filmele și serialele. Când ești mic crezi că familia ta este singura care nu-i la fel de fericită și de grozavă precum cele din sitcomuri."
"Am citit despre ceea ce se numește folie a deux. Doi oameni (urmează un alt cuvânt grețos) își potențează unul altuia nebunia. Am recitit Cu sânge rece, iar de data aceasta am fost atentă la chimia diabolică creată când cei doi tipi s-au întâlnit și m-am gândit că acele crime nu s-ar fi produs dacă fiecare dintre ei ar fi fost pe cont propriu."
"... n-are decât să fie ea șoarecele. Eu voi fi pisica. Pisica este răbdătoare. Șoarecele se teme. Șoarecele are motive să se teamă. Pentru că pisica întotdeauna câștigă. Pisica este cea care se distrează."

REFERINȚE CRITICE 📄✍️

„Un thriller intens, captivant și uimitor, cu un final neprevăzut și surprinzător.” (New York Journal of Books)

„Romanul de debut al lui Darcey Bell este plin de secrete, minciuni și manipulări. Dacă v-a plăcut Fata dispărută, această carte va fi cu siguranță pe gustul vostru.” (Library Journal)

Mihaela Loredana Mușetescu

Dacă vrei să afli mai multe despre lecturile mele actuale 📚, impresii despre cărți 📄 și ce aș dori să citesc, te aștept pe Instagram @michellelp74 să schimbăm păreri. De asemenea, acolo vei găsi toate concursurile 🎀🎁 pe care le organizez.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită