Un coleg de breaslă de excepție. Mulțumesc pentru recenzia favorabilă!

călătorie prin gânduri

Prima recenzie publică a cărții mele, „Călătorie prin gânduri”, publicată joi, 10 ianuarie 2019 în ziarul local „Dâmbovița”, secțiunea „Cultură”. Mulțumesc, Mircea Cotârță, ziarul Dâmbovița, pentru recenzia favorabilă. Un coleg de breaslă de excepție.

„Mihaela-Loredana Mușetescu face parte dintre acei scriitori care își povestesc, în mod indirect, viața cu toată înlănțuirea de iluzii și deziluzii, cu bucurii și amărăciuni, folosindu-se de mici texte pe care le comentează.
„Călătorie prin gânduri” este în realitate o radiografie a unui suflet sensibil, plin de candoare, încă fiind capabil să creadă că omul poate fi modelat cu ajutorul cuvintelor.
Mihaela-Loredana Mușetescu se folosește de cuvinte cu dublul scop de a se înțelege atât pe sine, cât și pe cei din jurul său, inclusiv pe cei care alcătuiesc universul uman în interiorul căruia își duce propria sa existență. Pentru Mihaela-Loredana Mușetescu cuvântul are acea încărcătură sacră ce ajută sufletul omului să nu renunțe la adevărata finalitate a existenței individuale: aceea de a fi om mai presus de toți cei care se lasă doborâți de vicisitudinile vieții. Desigur, pentru Mihaela-Loredana Mușetescu, în afară de sacralitatea imanentă cuvântului, avem acea latură semantică prin care cuvântul este legat indisolubil de existența apriorică a lui Dumnezeu.
De fapt, Mihaela-Loredana Mușetescu prin volumul său, apărut la editura Jurnal Spiritual, ne demonstrează în dimensiune etică că, într-adevăr, cuvântul a fost creat de Dumnezeu înaintea creării omului, astfel cuvântul având acea profunzime de sacralitate ce l-a transformat imuabil în multitudinea de forme ce alcătuiesc realitatea înconjurătoare, atât cea fizică, cât și cea spirituală.
Subiectele pe care le abordează Mihaela-Loredana Mușetescu sunt în realitate propriul său univers de preocupări, reflectând la modul ideatic structura sufletului său, fiind în același timp și reflectarea existențială a propriei sale vieți. Volumul scris de ea este în realitate o miniantologie de pilde și reflecții cu caracter moral-religios, ceea ce scoate din străfundurile unui suflet aflat în zona căutărilor neîncetate, nevoia de certitudine ca reper moral.
Citită cu atenție, cartea Mihaelei-Loredana Mușetescu este chiar, așa cum dezvăluie şi titlul, o „Călătorie prin gânduri”. Selecția făcută de autoare dezvăluie, de asemenea, un anumit nivel cultural propriu care o plasează într-o dimensiune superioară intelectual, în comparație cu mulți dintre cei care doar crează aparența că sunt niște intelectuali superiori, dar care, în realitate, nu depășesc nivelul unor persoane al căror univers sensibil nu trece dincolo de limitele galinaceelor. Dar, lăsând acest aspect în umbra uitării, se poate afirma că această carte a Mihaelei-Loredana Mușetescu este expresia bucuriei de a dărui oamenilor prin intermediul cuvintelor, fericirea de a fi și posibilitatea de a se regăsi.
„Călătorie printre gânduri” este și imaginea concretizată a autoarei ce a reușit să sublimeze existențialul într-o anumită dimensiune romantică, umană, a trăirilor personale cu înclinații către latura religioasă a vieții. Cartea concepută Mihaela-Loredana Mușetescu este, este pe de altă parte, și rezultatul textelor citite, fiind până la urmă o finalitate a unei permanente căutări a Binelui din om pentru om.
La final, se poate spune că o carte scrisă nu este doar suma lecturilor personale, ci și oglinda a ceea ce ești ca om moral la un moment dat al existenței ca individ în sine. Este cazul Mihaelei-Loredana Mușetescu, un caz fericit.


Mihaela-Loredana Mușetescu, Călătorie prin gânduri, Editura „Jurnal Spiritual”, Piatra-Neamț, 2018
Copertă, tehnoredactare, grafică: Ovidiu Mușetescu”

Autor Mircea Cotârță

loredana mușetescu pencu


Pentru conformitate, accesați http://www.ziardambovita.ro/calatorie-printre-ganduri/.
În curând voi transcrie și o scrisoare-recenzie primită de la o familie-prietenă, care mi-a produs, minunate și neașteptate emoții.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită