Nu rata ocazia de a participa la concurs! Astăzi este ultima zi!

scoaladebani

Copiii învață deseori lucruri foarte utile și le au atât de proaspete în minte încât este plăcut și instructiv să-i asculți. La Școala de bani pe roți ei învață prin joc și prin ateliere de educație financiară despre bani și cum poți să economisești zi de zi pentru a obține un lucru pe care ți-l dorești foarte mult. Școala de bani pe roți este un proiect național de educație financiară itinerantă, inițiat de BCR, care îi încurajează pe copiii între 7 și 14 ani să învețe circuitul banilor, să-i deprindă cu obiceiul de a face economii și să le arate cum se gestionează un buget. Într-un camion special adaptat copiii au ocazia să treacă prin diferite etape de înțelegere și conștientizare a modului în care se folosesc banii pe piața actuală. Unii oameni economisesc banii acasă, dacă este vorba de o sumă mică, alții îi depun în bancă obținând o dobândă, iar unele persoane preferă să-i investească. Planurile de economii îi pot ajuta pe copii să pună bani deoparte fără efort din banii de buzunar sau din alocația lunară, oferindu-le astfel o educație practică.

scoaladebani

scoaladebani

Școala de bani pe Roți este o componentă a programului național de educație financiară a Băncii Comerciale Române - Școala de Bani, program care se adresează copiilor, adolescenților și adulților. Încă de la vârste fragede, copilul trebuie învățat că banii se câștigă prin muncă, dar se cheltuie repede dacă nu știm să-i controlăm. Programul inițiat de BCR folosește învățarea experiențială și jocuri create de specialiști de la Universitatea din Viena pentru a-i ajuta pe cei mici să acumuleze într-un timp scurt cunoștințe folositoare pentru viață. 
Aventura educativă are 5 etape:

  • Etapa 1 - EXPLORAREA - În această primă etapă, copiii își pun hainele de Detectivi sau de Exploratori și intră în Configurator, un spațiu virtual care-i ajută să înțeleagă importanța planificării bugetului personal. Prin acest mijloc, copiii vor înțelege pe ce poate fi cheltuit bugetul mediu în România, ce grupuri de cheltuieli sunt mai mari, ce costă mai puțin și cum ajută bugetul personal la preîntâmpinarea unor cheltuieli inutile.
  • Etapa 2 - JOACA - În etapa a doua, copiii verifică dacă este corect ceea ce au descoperit despre categoriile de cheltuieli și bugetul personal. Ajutați de carpete colorate, într-un joc antrenant și dinamic, copiii învață și înțeleg termeni pe care îi vor întâlni în viața financiară și în relația lor cu banii. Ei vor fi conștientizați asupra faptului că deciziile financiare au, de obicei, un caracter îndelungat și posibile repercusiuni, motiv pentru care trebuie luate cu atenție. 
  • Etapa 3 - SEIF-UL - În această etapă, copiii vor descoperi ce este SEIF-ul. Aici nu vor găsi bani, ci vor discuta despre valoarea unui obiect și a felului diferit în care percepem valoarea acestuia în funcție de emoții, de aspectul material sau de alte valențe ascunse. Decizia este foarte personală, subiectivă și bazată, uneori, pe instinct.
  • Etapa 4 - FORUMUL - După discuții și dezbateri despre buget, valoarea banilor și a obiectelor, copiii sunt pregătiți să intre în Forumul Opiniilor, care le oferă șansa să înțeleagă că este esențial să evaluăm toate argumentele disponibile dacă dorim să luăm decizii corecte, în avantajul nostru.
  • Etapa 5 - GLOBALIZAREA - În ultima etapă a călătoriei virtuale, copiii sunt familiarizați cu termenul de globalizare, prin care vor înțelege că toate procesele economice și politice sunt conectate pe plan global. Prin joacă și conversație, copiii vor pricepe mai ușor că alegerile făcute de oameni vor influența mulți alți oameni din lume.


Școala de bani pe roți este o experiență complexă oferită copiilor, în timpul căreia ei înțeleg mai ușor concepte și noțiuni financiare prin joc, fără să fie nevoiți să asculte definiții sau formule. Pe măsură ce parcurg etapele acestui program interactiv copiii realizează că banii se câștigă greu și se irosesc ușor, că nu este o regulă ca prețul unui obiect să fie egal cu valoarea lui, că fiecare decizie trebuie susținută de argumente bune, întemeiate și că fiecare dinte noi ne punem amprenta asupra economiei lumii prin hotărârile luate. În cadrul atelierelor de educație financiară, ce au loc în camionul FLiP, amenajat special pentru a fi deopotrivă loc de joacă și sală de curs, grupuri de câte 15 elevi învață, timp de o oră și jumătate, noțiuni financiare de bază. Lecțiile au loc sub îndrumarea unor traineri specializați să-i ghideze pe cei mici și să-i familiarizeze cu moneda națională, cu importanța banilor, cu costul produselor, cu posibilitățile de a face economii, cu locul unde pot păstra economiile.


Anul trecut, 2017, FLiP a parcurs aproape 10000 de km și a ajuns în București, Constanța, Tulcea, Galați, Focșani, Bacău, Vaslui și Piatra Neamț. Într-un singur an, peste 7000 de elevi, din orașele în care camionul FLiP a ajuns, au avut oportunitatea de a participa la atelierele gratuite de educație financiară. În 2018, camionul a ajuns și în comunitățile cu elevi din Iași, Botoșani, Suceava, Baia Mare și Bistrița. După Cluj-Napoca, FLiP urmează să ajungă în Timișoara, Arad, Oradea, Deva, Alba Iulia și Sibiu. 
La invitația BCR, Psihotrop, unul dintre cei mai apreciați MC din scena hip-hop-ului românesc underground, a creat imnul FLiP, care a fost cântat în premieră în cadrul caravanei FLiP din Cluj-Napoca, pe 7 iunie. Odată cu acest imn, Psihotrop și Școala de Bani au lansat provocarea ”FLiP Your Story - Ce ai cumpărat din primii bani economisiți?”. Concursul se derulează pe scoaladebani.ro, rubrica Flip Your Story, iar înscrierile se pot face până astăzi, 29 iunie. Premiul este o bicicletă Pegas în valoare de 1200 de lei, iar câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți. Grăbește-te să te înscrii, nu durează mult, ai de completat numele, prenumele, vârsta, email-ul, telefonul și răspunsul la întrebarea „Ce ai făcut cu primii tăi bani economisiți?”. Câștigătorul va fi desemnat pe 3 iulie.



flipyourstory


So, Flip Your Story and you can ride a Pegas in your territory!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită